Så gick det efter storvinsten

Så gick det efter storvinsten

Vi hör ofta om de stora Lottovinsterna, inte sällan Drömvinster, i radio och tv. Sällan får vi veta vem den lycklige vinnaren är, men vi utgår ju åtminstone alltid från att han eller hon är just det – lycklig. Men är det alltid så? Innebär en väldig massa pengar automatiskt att man får ett bättre liv, att livskvalitén höjs och att man äntligen får chansen att förverkliga alla sina drömmar? Svaret är tyvärr inte alltid ja.

En klassisk svensk historia är den om gotlänningen som köpte en påse ”Lördagsgodis” (en påse med färdiga spel) för 200 kronor och vann 122 miljoner kronor. Till en början lekte livet, men det dröjde inte alls länge innan han insåg att pengar inte kunde köpa lycka och en depression följde.

Det är dock inget mot historierna som vi kan läsa från andra sidan Atlanten: amerikaner är ju inte direkt kända för att vara blygsamma och när de gör något så tar det i: såväl när de vinner som när olyckan drabbar efteråt. Ett exempel är William Post som vann motsvarande 106 miljoner kronor på Lotto. Williams egna bror kände månne ett sting av avundsjuka, för han var inte sen att anlita yrkesmördare för att få ärva förmögenheten. Mordet misslyckades, men det gjorde inte Posts fru när hon sedermera lyckades utpressa honom på närmare en tredjedel av vinsten.

En lottovinst som fick ett ännu mer tragiskt slut är de motsvarande 121 miljoner kronor som Jeffrey Dampier vann 1986: hans svägerska arrangerade en kidnappning av Damper för att få del av hans pengar, en kidnappning som fick ett tvärt slut när Damper sköts i huvudet några dagar senare.

Det är förstås inte alls säkert att en lottvinst slutar i olycka och tragedi: det finns långt fler lyckliga slut och goda exempel än det finns skräckhistorier. Om du en dag vinner miljonerna på Lotto kan det dock vara bra att känna till hur det kan gå, och placera pengarna smart redan från början.