Premier League

En av världens absolut bästa fotbollsligor, Premier League, har sedan lång tid tillbaka varit väldigt populärt för svenskar. Det är från de engelska öarna som vi har hämtat vår egen fotbollskultur, och passionen för idrotten är något som vi fick på köpet. Inte enbart märks det i våra inhemska ligor, det är också påtagligt hur passionerade svenskarna är kring den engelska. Den som är det minsta fotbollsintresserad i Sverige har med all säkerhet ett engelskt favoritlag. Den verkliga boomen kring Premier League kom 1969 när det började visas engelsk fotboll på TV. Det som är riktigt anmärkningsvärt, och väldigt förklarande, är att det var betydligt enklare att titta på engelskt fotboll i Sverige än vad det var i England på den tiden.

Spelandet på den engelska ligafotbollen har också en lång tradition och det har inneburit att intresset och kunskapen om engelsk fotboll har ökat enormt sen det hela startade. Genom spelandet ges människor chansen att på ett helt annat sätt sätta sig in i de olika klubbarna och försöka förstå och tolka varför saker och ting går som de går, samtidigt som man kan försöka sig på att förutsäga vad det är som kommer hända. Genom det man lär sig i det arbetet så är det närmast oundvikligt att intresset också blir fördjupat, och i takt med att erfarenheten blir större blir också kunskapen om Premier League större. Att människor dessutom inte viket från spåret visar på att Premier League faktiskt är så bra som den sägs vara.

Ur svensk synvinkel är Premier League dessutom väldigt intressant av andra anledningar. Många har ett intresse av att följa våra fotbollsstjärnor och deras karriärer, och eftersom att den svenska fotbollskulturen är byggd efter engelsk modell så är det bara naturligt att våra bästa alldeles utmärkt passar in i den engelska högstaligan. Eftersom så många har spelat, och spelar, i England så blir det ett givet val vad man ska följa om man vill se hur det går för våra utlandsproffs i deras klubbar, och det ser inte ut som att det kommer att förändras. Än idag så är det många svenskar som spelar i England, dessutom är många av våra unga talanger med i klubbarnas juniorsatsningar.